Hoe sta je ervoor & zet een (volgende) stap
Hoe inclusief en divers is jouw organisatie? Welke stappen kun je nog zetten? En hoe borg je diversiteit en inclusie op de werkvloer? Wij hopen dat dit magazine je van genoeg tools en inspiratie voorzien heeft. Ben je op zoek naar meer? In dit hoofdstuk krijg je tips vanuit verschillende sectoren en andere organisaties.
Dit is hoe POI’s het aanpakken
Speciaal voor bibliotheken
POI’s ondersteunen ook actief bibliotheken bij het voeren van een inclusief en divers personeelsbeleid. Namens een aantal POI’s, Probiblio, Bibliotheeknetwerk Flevoland, Biblionet Drenthe en Cubiss, organiseerde Rijnbrink in 2024 de jaarlijkse DIG-dag. Bij Probiblio kun je terecht voor verschillende activiteiten en in augustus 2024 hebben ze dialoogkaarten uitgebracht om het gesprek over diversiteit en inclusie aan te gaan. Ga naar de POI waar jouw bibliotheek onder valt om meer te ontdekken.
Dit is hoe de SER het aanpakt
Een inclusief bedrijfsklimaat van A tot Z
Wil jouw organisatie een gevarieerd personeelsbestand en inclusief bedrijfsklimaat bevorderen? Niets is zo fijn als alle informatie overzichtelijk op één plek hebben. Bekijk dit uitgebreide kennisplatform met praktijkvoorbeelden, publicaties en een agenda om diversiteit en inclusie te bevorderen op de werkvloer.
Dit is hoe het primair onderwijs het aanpakt
Kijkje over de schutting: van start tot borging
Werk stap voor stap naar een divers en inclusief team met deze toolbox. Bij elke stap vind je verschillende tools om samen met jouw team aan de slag te gaan met diversiteit en inclusie. De toolbox bevat ook video´s met geacteerde situaties en dilemmakaarten!
Dit is hoe de wetenschap het aanpakt
Wat werkt volgens de wetenschap: acties tegen discriminatie op de werkvloer
Zet je stappen om divers en inclusief te zijn, dan kan je tegen discriminatie aanlopen. Onderling en op de werkvloer. Op het Kennisplatform Diversiteit staat veel informatie om discriminatie aan te pakken. Lees ook het artikel over wat werkt volgens de wetenschap.
Dit is hoe de Hogeschool Leiden het aanpakt
Naar een inclusief werkklimaat: wie heeft welke rol?
Werken aan een inclusief werkklimaat vraagt om een kritische blik. Inclusie en diversiteit is van iedereen. Het college van bestuur van Hogeschool Leiden deed in het voorjaar van 2020 onderzoek naar de inclusiebeleving onder medewerkers binnen de hogeschool. Het onderzoek ‘Een kritische blik in de spiegel; lessen en bouwstenen voor een inclusieve hogeschool leverde via een grootschalige enquête en diepte-interviews onder een dwarsdoorsnede van het personeelsbestand zicht op de belangrijkste aandachtspunten, waaronder de rolverdeling, want er zijn rollen die eruit springen. Maak gebruik van onderstaande lessen en bouwstenen voor een inclusieve organisatie.
- Iedereen is verantwoordelijk voor inclusie en diversiteit. Alle lagen in de bibliotheek horen mee te doen, van management tot medewerkers en vrijwilligers. Doe dit niet laag voor laag, maar gezamenlijk. Bijvoorbeeld door allemaal dezelfde workshop, training of interventie bij te wonen.
- Het is een thema van ons allemaal, maar toch zijn aanjagers belangrijk. Voorbeeldgedrag vanuit het management zorgt voor een sneller en meer gedragen proces richting een inclusieve cultuur.
- Ook voor leidinggevenden is een speciale rol weggelegd. Zij zijn de sleutelfiguren in deze cultuurverandering, vanwege hun linkin pin met medewerkers en het bestuur.
- Alles begint bij bewustwording. Maak het thema bespreek op teamniveau en breidt dit langzaam uit naar het MT en het bestuur.
- Realiseer je dat het onderwerp diversiteit & inclusie nooit ‘af’ is. Het is een langlopend proces waarbij evaluatie- en reflectiemomenten cruciaal zijn.
Dit is hoe de rijkscultuurfondsen het aanpakken
Stage Cultuur Inclusief
Op Stage Cultuur Inclusief kun je als culturele instelling geheel gratis vacatures voor mbo, hbo en wo stage- en werkervaringsplekken plaatsen. SCI wil stage- en werkervaringsplekken in de cultuursector, diverser en inclusiever invullen en richt zich daarbij op jongeren uit het mbo, hbo en wo die in het kader van hun opleiding of net afgeronde studie op zoek zijn naar een stage van minimaal drie maanden in de culturele en creatieve sector. Het vormt een onderdeel van het beleid van de rijkscultuurfondsen om een inclusieve cultuursector te creëren met gelijke kansen voor iedereen.
Bij de invulling van het begrip diversiteit wordt aangesloten bij de Code Diversiteit & Inclusie. Stage Cultuur Inclusief is een initiatief van de rijkscultuurfondsen, met extra middelen van het Ministerie OCW.
Veelgelezen artikelen
Adresgegevens